Rurki z kremem
Składniki na około pięć 50 sztuk;
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru waniliowego
250 g masła lub margaryny
1 szklanka śmietany 18%
szczypta soli
Mąkę przesiać, masło posiekać nożem i ucierać palcami jak na kruszonkę. Do powstałej kruszonki dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na 1 godzinę.
szczypta soli
Mąkę przesiać, masło posiekać nożem i ucierać palcami jak na kruszonkę. Do powstałej kruszonki dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto rozwałkować na cienki placek, a następnie wycinać paski i szerokości około 2 cm. Wycięte paski owijać na wysmarowaną tłuszczem foremkę, zaczynając od dołu do góry. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 min. 180 stop. Upieczone i przestudzone rurki, napełnić kremem,a na koniec posypać cukrem pudrem.
Krem;
2 żółtka
1 1/2 szkl mleka
3 pełne łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
250 g masła
Szklankę mleka zagotować z cukrem, pozostałe mleko wymieszać z cukrem waniliowym, żółtkami i mąką. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Masło utrzeć do białości a następnie dodawać porcjami zimny budyń i dalej ucierać masę, aż do dokładnego wymieszania składników.
Smacznego i udanych wypieków
Smacznego i udanych wypieków
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz