niedziela, 12 lutego 2017

Pasztet domowy






                                Pasztet domowy


Moją następną propozycja jest '' Pasztet domowy ''. Uważam że pasztecik zrobiony w domku jest najlepszy i przynajmniej wiemy co jemy, a nie nafaszerowany odpadami i czym tylko się da. Zrobienie pasztetu nie jest trudne, więc na pewno każdemu wyjdzie przepyszny.

Składniki; 
1 kg łopatki w kawałku 
20 dkg wątróbki drobiowej 
40 dkg słoniny 
2 bułki wodne
5 jajek 
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
pół selera średniego
5-6 ziela angielskiego
2 liście laurowe
pół łyżeczki gałki muszkatołowej 
pół łyżeczki pieprzu
1 i 1/2 łyżeczki soli


Jarzyny wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości, odstawić do wystudzenia następnie je obieramy. Łopatkę pokroić na kawałki około 5-6 cm, tak samo postąpić ze słoniną i wrzucić do jednego gara dodać ziele angielskie i liście laurowe ugotować do miękkości. W osobnym garnuszku ugotować wątróbkę. Gdy już mamy wszystko ugotowane i dobrze wystudzone, to bierzemy się za mielenie.



 Mielimy jarzynki, wątróbkę, łopatkę ze słoniną do wody z łopatki wrzucamy bułki by namokły. Namoknięte bułeczki odcisnąć i rzucić do mielonego mięsa z jarzynami, dodać żółtka, gałkę muszkatołową, pieprz, sól wszystko dokładnie wyrobić w razie potrzeby doprawić jeszcze solą lub pieprzem. Smak pasztetu ma być wyrazisty, by nie był mdły po upieczeniu. 



Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.



Gotową masę wkładać do foremek keksówek lekko dociskając by nie powstały pęcherze powietrza w środku.
Mi z tych składników wyszło 4 foremki.



Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stop. na 1 i 1/2 godz. Wystudzić i zajadać, życzę wspaniałych pasztetów.
  
                                   Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz