Pasztet domowy
Moją następną propozycja jest '' Pasztet domowy ''. Uważam że pasztecik zrobiony w domku jest najlepszy i przynajmniej wiemy co jemy, a nie nafaszerowany odpadami i czym tylko się da. Zrobienie pasztetu nie jest trudne, więc na pewno każdemu wyjdzie przepyszny.
Składniki;
1 kg łopatki w kawałku
20 dkg wątróbki drobiowej
40 dkg słoniny
2 bułki wodne
5 jajek
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
pół selera średniego
5-6 ziela angielskiego
2 liście laurowe
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
pół łyżeczki pieprzu
1 i 1/2 łyżeczki soli
Jarzyny wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości, odstawić do wystudzenia następnie je obieramy. Łopatkę pokroić na kawałki około 5-6 cm, tak samo postąpić ze słoniną i wrzucić do jednego gara dodać ziele angielskie i liście laurowe ugotować do miękkości. W osobnym garnuszku ugotować wątróbkę. Gdy już mamy wszystko ugotowane i dobrze wystudzone, to bierzemy się za mielenie.
Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Gotową masę wkładać do foremek keksówek lekko dociskając by nie powstały pęcherze powietrza w środku.
Mi z tych składników wyszło 4 foremki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stop. na 1 i 1/2 godz. Wystudzić i zajadać, życzę wspaniałych pasztetów.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz