sobota, 11 lutego 2017

Kotleciki z jajek





Dziś proponuję szybkie i smaczne kotleciki z jajek. Które często królują na moim stole podawane z przeróżnymi surówkami. Zapraszam do wypróbowania i podzielenia się swoją opinią jak Wam smakują. Pozdrawiam i życzę smacznego.



                            Kotleciki z jajek 

Składniki;

10 jajek gotowanych na twardo
1 jajko surowe
1 łyżka majonezu
1 kopiata łyżka bułki tartej
pęczek szczypiorku
10-15 dkg sera żółtego
sól 
pieprz



Jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, tak samo postąpić z serem.



Do startych jajek i sera, dodać jajko, majonez, bułkę tartą, sól, pieprz, pokrojony szczypiorek.


Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę, najlepiej zrobić to ręką.


Łyżką nabierać masę jajeczną i wrzucać do miseczki z bułką tartą. Obtaczać i formować kotleciki.


Gotowe kotleciki wrzucać na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor z obu stron. 


Wykładać na ręcznik papierowy by osączyć z nadmiaru tłuszczu. 

                                     Smacznego. 

2 komentarze: