wtorek, 13 grudnia 2016

Rolada makowa krucho-drożdżowa





             Rolada makowa krucho-drożdżowa

Składniki na masę makową;

500 dkg maku 
750 ml wrzącego mleka
150 dkg masła
1 szkl miodu
150 dkg rodzynek 
100 dkg orzechów włoskich
100 dkg skórki smażonej w cukrze z pomarańczy
100 dkg moreli
ja dodałam jeszcze parę kropel olejku zapachowego, arakowy

Mak włożyć do garnka i zalać wrzącym mlekiem. Gotować na bardzo mały ogniu około 30 min. Po ugotowaniu dokładnie osączyć na gęstym sicie. Zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa na sitku o najmniejszych oczkach.

W garnku roztopić masło, dodać miód i wsypać pokrojone bakalie, podsmażyć chwilkę około 2 min. na małym ogniu.




Po tym czasie dodać zmielony mak i smażyć jeszcze około 10 min. często mieszając, jeśli masa jest za mało słodka, to ją dosłodzić cukrem lub miodem. Odstawić do wystudzenia.

Składniki na ciasto;

500 dkg mąki 
250 masła lub margaryny zimnej 
2 jajka
3 żółtka
4 łyżki cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
5 dkg drożdży
szczypta soli

Drożdże rozpuścić w śmietanie, na stolnicę wysypać mąkę, cukier, sól dodać masło i posiekać nożem. Teraz dodać roztrzepane jajka, i drożdże w śmietanie, wyrobić na gładkie ciasto.



Ciasto podzielić na pół, pierwszą połowę cieniutko rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć połowę masy makowej i rozsmarować równomiernie, pozostawiając około 
2-3 cm wolnej przestrzeni przy dłuższych bokach. 




Teraz pomalutku zwijamy roladę, ładnie formując boki. Z drugim kawałkiem ciasta postępujemy tak samo jak z pierwszym. 




Gotowe rolady układamy na papierze do pieczenia wysmarowanym nie wielką ilością oleju.



Rolady zawijamy w papier, a boki papieru podkładamy pod spód i układamy na blaszkę do pieczenia.



Wstawiamy do nagrzanego piernika na 180 stop. i piec 45 min.



Upieczone roladki lekko przestudzić i wyciągnąć z papierów, posypać cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz