piątek, 23 grudnia 2016

Bigos






                                                         Bigos


2 kg kapusty kiszonej
0,5 kg kapusty świeżej
0,5 kg karkówki
0,5 kg łopatki
30 dkg boczku wędzonego
3 laski kiełbasy śląskiej lub innej
2 duże cebule
grzyby ilość według uznania 
śliwki suszone ilość według uznania
liść laurowy
ziele angielskie
2 łyżki cukru
sól
pieprz

Kapustę wrzucić do dużego gara, nie płukać, i zalać wodą, tak żeby nam przykryła całość kapusty, wstawić i gotować. Obydwa rodzaje mięsa, boczek i kiełbasę, pokroić w kostkę i wrzucić do kapusty. Cebulę obrać, pokroić w piórka i wrzucić na patelnie z niewielką ilością oleju, podsmażyć, jak zacznie się szklić, wsypać cukier i smażyć na brązowy kolor, często mieszając, żeby się nie przypaliła. Gotową cebule, wrzucić do gara z kapustą, na patelnię wlać troszkę wody z gotującej się kapusty, zakręcić parę razy i wlać z powrotem do kapusty.
Dodać ziele angielski, liście laurowe, grzyby, śliwki i gotować do miękkości kapusty. Gdy kapusta będzie już mięciutka, to dodać poszatkowaną świeżą kapustę, wymieszać i na wolnym ogniu gotować. Ugotowaną kapustę poprawić solą, pieprzem, jak ktoś lubi maggi, można też dodać parę łyżek przecieru pomidorowego. Najlepsza kapusta jest w tedy, kiedy jest odgrzewana parę razy, nabiera smaku i pięknego złocistego koloru. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz