środa, 1 marca 2017

Pyszny domowy chlebek






                                 Pyszny domowy chlebek


Obiecuję że jest pyszny i na pewno każdemu wyjdzie. Powiem tak różne chlebki jadłam i piekłam ale ten najbardziej mi smakuje. 


Składniki;

3 szkl. mąki pszennej 
1 1/2 szkl. mąki żytniej typ. 720
1 1/2 szkl. ciepłej wody nie gorącej 
2 płaskie łyżeczki cukru
2 płaskie łyżeczki soli
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych 
1 łyżka oliwy lub oleju
1 szkl. nasion   u mnie 2 łyżki siemię lniane a resztę szklanki dopełniłam nasionami słonecznika 


    Do miski wsypać cukier, wkruszyć drożdże zalać ciepłą wodą, dodać oliwę i dokładnie wymieszać aż się drożdże z cukrem rozpuszczą. Odstawić na 10 min.





 Do drugiej miski wsypać obydwie mąki, sól, oraz nasiona. Wlać mokre składniki i wymieszać. 




Wyrobione ciasto odstawić na około 1 godz. wszystko zależy od tego jak mamy ciepło w mieszkaniu, bo może być krócej.




Tak wyrośnięte ciasto bijemy kilka razy pięścią, by odgazować chlebek. Uformować chlebek i odstawić jeszcze na około 30 min. 




Wyrośnięty chlebek włożyć do nagrzanego  ( włożyć naczynie do piekarnika na 10 minut razem z pokrywką)  naczynia żaroodpornego lub garnka ponacinać w kilku miejscach, przykryć pokrywką i piec 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15 min. Po upieczeniu wyjąć z naczynia i studzić na kratce. Życzę smacznego i mam nadzieję że i Wam zasmakuje .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz