środa, 29 marca 2017

Chlebek wielkanocny






                             Chlebek wielkanocny

Już nie długo święta, więc najwyższa pora aby wypróbować przepis na smaczny chlebek. Polecam i zapraszam do korzystania z przepisu.

Składniki;

2 szklanki mąki pszennej 
1 1/2 szklanka mąki żytniej 
2 łyżki oliwy z oliwek 
1 łyżeczka soli
ponad 1 szklanka wody ( 300 gr )
15 g drożdży świeżych lub 7 g suchych


Wodę podgrzać i rozpuścić w niej świeże drożdże bo suchych nie trzeba rozpuszczać. Do rozpuszczonych drożdży dodać resztę składników i zagnieść ciasto, gdyby ciasto było za twarde to dolać troszkę wody, a za rzadkie to dosypać mąki.


Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.



Tak wyrośnięte ciasto wyrzucić na stolnicę i podzielić na 4 części. Każdą część z osobna podsypywać mąką i wyrabiać, najpierw rozpłaszczać a potem zbierać do góry jak sakiewki i znów rozpłaszczać dłonią i znów zbierać do góry, tak postępować około 5-6 razy.
Teraz oderwać kawałeczek ciasta i przykleić go na górę chlebka będzie  jak uchwyt do pokrywki chlebka.


Gotowe chlebki odstawić na 30 min do wyrośnięcia. 


Wyrośnięte chlebki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem rozrobionym z 1 łyżką wody. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stop na 25 - 30 min. aż się ładnie zrumienią. 



Z gotowego chlebka odciąć kopułkę i wydrążyć łyżką środek, następnie wysmarować środek białkiem i zapiec chlebek w piekarniku nagrzanym do 180 przez 10 minut. Wtedy chlebek będzie chrupiący i na pewno nie przemoknie.



                                     Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz