niedziela, 12 marca 2017

Rolada z szynki z pieczarkami i serem mozarellą








                     Rolada z szynki z pieczarkami
             i serem  mozarellą


Składniki;

około 1 kg szynki wieprzowej 
0,5 kg pieczarek 
2 średniej wielkości cebule
10-12 plastrów sera mozarella
5-6 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
sól
pieprz

dodatkowo do sosu;
1 łyżka mąki 
1 łyżka gęstej śmietany



Mięso wymyć osuszyć ręcznikiem papierowym, mięso rozcinamy tak by powstał prostokąt i lekko ponacinać, ale delikatnie by nie podziurawić szynki.



Z obydwu stron mięso dobrze posolić i popieprzyć. Teraz ułożyć plastry sera.




Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki wymyć, również pokroić w kostkę i wrzucić do usmażonej cebuli. Przykryć pokrywką i dusić około 5 min. po tym czasie zdjąć pokrywkę i dalej smażyć do całkowitego odparowania wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przestudzone wyłożyć na rozłożony ser.




Teraz zwijamy szynkę w roladę i obwiązujemy mocno sznurkiem. Gotową roladę można obsmażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, aby zamknąć pory, ja tego nie robiłam.





Wrzuciłam mięso do naczynia żaroodpornego, podlałam wodą tak, aby mięso było do połowy we wodzie. Dodałam ziele angielskie liście laurowe przełamane na pół, przykryłam pokrywką i wstawiłam do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 40 min. Po tym czasie przekręciłam mięso żeby góra była na dole a dół u góry, znów przykryłam i wstawiłam na kolejne 40 min. 
Gotową roladę wyciągnęłam na półmisek by odpoczęła, a powstały sos zlałam do garnka, zagotowałam ponownie i podbiłam 1 łyżką mąki i znów zagotowałam. Następnie zgięłam z ognia dodałam łyżkę gęstej śmietany, doprawiłam solą, pieprzem i gotowe.




Podałam z ziemniaczkami i buraczkami z chrzanem. 


                              Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz