piątek, 31 marca 2017
Rolada drobiowa z musztardą francuską
Rolada drobiowa
z musztardą francuską
Coś dla miłośników musztardy francuskiej, którą wykorzystałam do zrobienia bardzo delikatnej i zarazem smacznej roladki.
Składniki;
2-3 piersi pojedyncze z kurczaka
4 kopiate łyżki musztardy francuskiej
1 cebula średnia
30 dkg pieczarek
1 serek do smarowania u mnie z ziołami
20 dkg sera żółtego
2 łyżki majonezu
1 łyżka chrzanu
pieprz
sok z cytryny
sól
Piersi porozcinać na 3 części i następnie lekko rozbić na cieńsze płaty.
Rozłożyć papier do pieczenia lub folię spożywczą i układać mięso w kształt prostokąta. Mięso układać tak aby zachodziło jedno za drugie i aby nie rozwalało się przy skręcaniu rolady.
Do miski wrzucić serek do smarowania, musztardę, majonez, chrzan, doprawić do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
Gotową masą rozsmarować na poukładanym mięsie zostawiając tak około 3 łyżek masy na później.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać masę serowo-musztardową.
Cebulę obrać drobno pokroić i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do podsmażonej cebuli dorzucić pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania wody, doprawić do smaku. Przestudzić i wyłożyć na starty ser.
Przy pomocy papieru lub foli zwijamy roladę lekko dociskając roladę w trakcie zwijania.
Bierzemy sznurek i związujemy roladę, najpierw boki.
Następnie związujemy środek i jeszcze raz z boków bliżej środka.
Przenieść do naczynia żaroodpornego i posmarować roladę pozostałą masą serowo-musztardową.
Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut, po tym czasie zdjąć folię aluminiową i jeszcze piec przez 10 minut.
Roladę można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz