piątek, 31 marca 2017

Rolada drobiowa z musztardą francuską







                                       Rolada drobiowa 
         z musztardą francuską 


Coś dla miłośników musztardy francuskiej, którą wykorzystałam do zrobienia bardzo delikatnej i zarazem smacznej roladki. 

Składniki;



2-3 piersi pojedyncze z kurczaka
4 kopiate łyżki musztardy francuskiej
1 cebula średnia
30 dkg pieczarek 
1 serek do smarowania u mnie z ziołami
20 dkg sera żółtego 
2 łyżki majonezu 
1 łyżka chrzanu
pieprz 
sok z cytryny 
sól



Piersi porozcinać na 3 części i następnie lekko rozbić na cieńsze płaty.



Rozłożyć papier do pieczenia lub folię spożywczą i układać mięso w kształt prostokąta. Mięso układać tak aby zachodziło jedno za drugie i aby nie rozwalało się przy skręcaniu rolady.

Do miski wrzucić serek do smarowania, musztardę, majonez, chrzan, doprawić do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny. 



Gotową masą rozsmarować na poukładanym mięsie zostawiając tak około 3 łyżek masy na później.



Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać masę serowo-musztardową.


Cebulę obrać drobno pokroić i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do podsmażonej cebuli dorzucić pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania wody, doprawić do smaku. Przestudzić i wyłożyć na starty ser.



Przy pomocy papieru lub foli zwijamy roladę lekko dociskając roladę w trakcie zwijania.


Bierzemy sznurek i związujemy roladę, najpierw boki.



Następnie związujemy środek i jeszcze raz z boków bliżej środka.



Przenieść do naczynia żaroodpornego i posmarować roladę pozostałą masą serowo-musztardową.



Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut, po tym czasie zdjąć folię aluminiową i jeszcze piec przez 10 minut. 



Roladę można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.

                                   Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz