poniedziałek, 24 października 2016
Pompuchy jak u babci
Pompuchy jak u babci
Rozczyn;
5 dag. drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
1/2 szkl. mleka
Mleko podgrzać, drożdże utrzeć z cukrem, dodać mąkę , ciepłe mleko, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto;
6 szkl. mąki
3 żółtka
1 jajko
100 g. masła
2 łyżki cukru
1 szkl. mleka
szczypta soli
pielucha lub ściereczka
Jajka roztrzepać z cukrem , masło rozpuścić, mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięty rozczyn, jajka, sól, masło, ciepłe mleko i wszystko wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto już wyrośnie, dajemy je na stolnice i jeszcze raz wyrabiamy, podsypując lekko mąką.
Ciasto dzielimy na trzy części, każdą część z osobna rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką parzaki i odstawiamy je do wyrośnięcia.
W dużym garnku wstawiamy wodę ( tak większe pół garnka ) i wiążemy pieluchę na którą będziemy układać parzaki.
Teraz gdy już mamy umocowaną pieluszkę, jak woda zacznie wrzeć, to układamy parzaki i przykrywamy pokrywką, parzymy około 5-7 min.
Gotowe parzaki kładziemy na chwilkę na ręcznik papierowy, po chwili ściągamy i możemy zajadać. Można do środka dać konfitury jak ktoś lubi, ja wolę z cukrem pudrem. Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz