poniedziałek, 24 października 2016

Pompuchy jak u babci






                               Pompuchy jak u babci


Rozczyn;

5 dag. drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
1/2 szkl. mleka

Mleko podgrzać, drożdże utrzeć z cukrem, dodać mąkę , ciepłe mleko, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. 



Ciasto;

6 szkl. mąki
3 żółtka 
1 jajko
100 g. masła
2 łyżki cukru
1 szkl. mleka
szczypta soli
pielucha lub ściereczka 




Jajka roztrzepać z cukrem , masło rozpuścić, mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięty rozczyn, jajka, sól, masło, ciepłe mleko i wszystko wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto już wyrośnie, dajemy je na stolnice i jeszcze raz wyrabiamy, podsypując lekko mąką.




Ciasto dzielimy na trzy części, każdą część z osobna rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką parzaki i odstawiamy je do wyrośnięcia. 
W dużym garnku wstawiamy wodę ( tak większe pół garnka ) i wiążemy pieluchę na którą będziemy układać parzaki.





Teraz gdy już mamy umocowaną pieluszkę, jak woda zacznie wrzeć, to układamy parzaki i przykrywamy pokrywką, parzymy około 5-7 min.
Gotowe parzaki kładziemy na chwilkę na ręcznik papierowy, po chwili ściągamy i możemy zajadać. Można do środka dać konfitury jak ktoś lubi, ja wolę z cukrem pudrem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz