czwartek, 27 października 2016

PIZZA



                                                        PIZZA



15 czubatych łyżek mąki
1 szklanka mleka
4 dag drożdży
1 mała płaska łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek lub olej
1/2 łyżeczka soli
2 łyżki ostrego keczupu 

Mleko podgrzać, dodać drożdże, cukier i wymieszać. Do miski wsypać mąkę, sól, olej i wlać mleko z drożdżami. Zagnieść ciasto i odstawić na 20 min do wyrośnięcia. Gdyby ciasto było za rzadkie, to dosypać mąki, a za twarde, dolać troszkę mleka. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy na blaszki lub tortownicę, smarujemy keczupem i układamy na co mamy ochotę. Ja zrobiłam jedną pizzę z pieczarkami i papryką, a drugą z kiełbasą, papryką i serkiem mozzarella.

 


                                     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz