piątek, 14 października 2016





                                Kurczak staropolski



  • 1 cały kurczak
  • 1 duża marchewka ugotowana
  • 1 pietruszka ugotowana
  • pół średniego selera ugotowanego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła do smażenia 
  • pół kostki masła do obłożenia kurczaka
  • 1 woreczek (100 g) kaszy gryczanej ugotowanej al dente
  • sól, pieprz
  • pół bułki kajzerki rozmoczonej w mleku
  • 1 jajko
  • pęczek natki pietruszki,posiekany


1.  Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.
2.  Warzywa pokroić w kostkę.
3.  Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na 2 łyżkach masła. Dodać kaszę gryczaną i pokrojone warzywa, doprawić solą i pieprzem i dusić razem 5 min..
4.  Do ostudzonego farszu dodać rozdrobioną i odciśniętą z mleka kajzerkę, dodać jajko i dokładnie całość połączyć.Wkroić natkę pietruszki.
5.  Kurczaka ciasno nadziać farszem i spiąć wykałaczkami.
6.  Wstawić kurczaka do brytfanny, obłożyć kawałkami masła i piec około 1 godziny, polewając często powstałym sosem.

Ja dorzuciłam jeszcze pół jabłka, przy obłożeniu kurczaka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz