Kurczak staropolski
- 1 cały kurczak
- 1 duża marchewka ugotowana
- 1 pietruszka ugotowana
- pół średniego selera ugotowanego
- 1 cebula
- 2 łyżki masła do smażenia
- pół kostki masła do obłożenia kurczaka
- 1 woreczek (100 g) kaszy gryczanej ugotowanej al dente
- sól, pieprz
- pół bułki kajzerki rozmoczonej w mleku
- 1 jajko
- pęczek natki pietruszki,posiekany
1. Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.
2. Warzywa pokroić w kostkę.
3. Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na 2 łyżkach masła. Dodać kaszę gryczaną i pokrojone warzywa, doprawić solą i pieprzem i dusić razem 5 min..
4. Do ostudzonego farszu dodać rozdrobioną i odciśniętą z mleka kajzerkę, dodać jajko i dokładnie całość połączyć.Wkroić natkę pietruszki.
5. Kurczaka ciasno nadziać farszem i spiąć wykałaczkami.
6. Wstawić kurczaka do brytfanny, obłożyć kawałkami masła i piec około 1 godziny, polewając często powstałym sosem.
Ja dorzuciłam jeszcze pół jabłka, przy obłożeniu kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz