Papryka zapiekana z ryżem
SKŁADNIKI
5 szt papryki (średniej)
500 g mięsa mielonego
150 g ryżu (1,5 torebki)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 duża cebula
sól
pieprz
3 łyżki sera startego żółtego
olej do smażenia
1/Paprykę umyć, osuszyć i odciąć górną część tworząc czapki. Wydrążyć środki z pestek. Naczynie do zapiekania posmarować olejem i ułożyć papryki. Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
2/ Na odrobinie oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę, a następnie dodać mięso, sól, pieprz . Do usmażonego mięsa na sam koniec dodać koncentrat. Całość wymieszać z wcześniej ugotowanym ryżem.
3/Gotowy farsz wkładać do papryk, wierzch posypując serem. Przykryć czapkami. Układać w natłuszczonym naczyniu i piec ok 30 min w temperaturze ok 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz