czwartek, 13 października 2016




Papryka z kurczakiem


Składniki ;

6-8 PORCJI


  • 6 dużych (lub 8 mniejszych ) papryk
  • 350 gr. filetu z kurczaka 
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 gr. ryżu
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki 
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • 1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli (z zalewą )
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów 
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • 150 gr. miękkiego sera do zapiekania 
  • można dodać zioła jakie kto lubi

Przygotowanie ;

Filety z kurczaka pokroić w kostkę na grubość 
ok. 1 cm. i obtoczyć w oliwie z przyprawami, odstawić na bok, aby się zamarynowało. Piekarnik rozgrzać do 180 st. W większym garnku zagotować wodę. Paprykę przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć i wkładać partiami na ok. 2 min. do wrzątku. W tej samej wodzie ugotować ryż. Papryki osuszyć i od środka posolić.
Na dużej patelni na oliwie zeszklić cebulę i podsmażyć czosnek. Przesunąć na bok i dodać kawałki kurczaka i szybko obsmażyć na większym ogniu. Dodać fasolę z zalewą, oraz kukurydzę bez zalewy wymieszać, po chwili dodać pomidory i cukier.
Doprawić solą i pieprzem ciągle mieszając, zagotować. Dodać ugotowany ryż, wymieszać i tak przygotowany farsz nakładać do połówek papryk.
Piec przez 20 min. posypać tartym serem i piec jeszcze 10 min.

  






























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz