Papryka z kurczakiem
6-8 PORCJI
- 6 dużych (lub 8 mniejszych ) papryk
- 350 gr. filetu z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 100 gr. ryżu
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
- 1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli (z zalewą )
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- 150 gr. miękkiego sera do zapiekania
- można dodać zioła jakie kto lubi
Przygotowanie ;
Filety z kurczaka pokroić w kostkę na grubość
ok. 1 cm. i obtoczyć w oliwie z przyprawami, odstawić na bok, aby się zamarynowało. Piekarnik rozgrzać do 180 st. W większym garnku zagotować wodę. Paprykę przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć i wkładać partiami na ok. 2 min. do wrzątku. W tej samej wodzie ugotować ryż. Papryki osuszyć i od środka posolić.
Na dużej patelni na oliwie zeszklić cebulę i podsmażyć czosnek. Przesunąć na bok i dodać kawałki kurczaka i szybko obsmażyć na większym ogniu. Dodać fasolę z zalewą, oraz kukurydzę bez zalewy wymieszać, po chwili dodać pomidory i cukier.
Doprawić solą i pieprzem ciągle mieszając, zagotować. Dodać ugotowany ryż, wymieszać i tak przygotowany farsz nakładać do połówek papryk.
Piec przez 20 min. posypać tartym serem i piec jeszcze 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz