sobota, 22 października 2016

Gołąbki bez zawijania




                                   Gołąbki bez zawijania


Składniki na gołąbki;

1/2 kg mielonego mięsa
1/2 kg białej kapusty
1 duża cebula
2 jajka
1 szklanka ryżu
1 średnia marchewka
2-3 łyżki bułki tartej
pieprz
sól
olej do smażenia

Kapustę poszatkować drobno i wrzucić na gotującą się wodę, obgotowywać około 2 minut. Przełożyć na sito i przelać zimną wodą. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miski wrzucić mięso mielone, kapustę, cebulę, marchewkę, ryż, bułkę tarą doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić wszystko na zwartą masę, formować gołąbki i obsmażyć z obu stron na złoto kolor.




Obsmażone gołąbki układamy na blaszkę do pieczenia.





Sos;

3 szklanki bulionu
3 czubate łyżki przecieru pomidorowego
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz

Sos przygotuj poprzez wymieszanie wszystkich składników. Zalać gołąbki sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stop na 1 godzinę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz