środa, 26 października 2016

Eklerki




                                                       EKLERKI

1 szkl. wody
1/2 kostki masła lub margaryny
1 szkl. maki 
szczypta soli
4 jajka

Wodę zagotować z solę i masłem, na wrzącą wodę wsypać mąkę i energicznie mieszać około 1 min. do uzyskania ciasta kulki. Ciasto zdjąć z ognia i przełożyć do miski, do lekko przestudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku i miksujemy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Piekarnik nagrzać do temperatury 210 st. 
Z gotowej masy formujemy eklerki i wkładamy do piekarnika na 25 min.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 st. i pieczemy jeszcze 15-20 min.



Masa 

1 i 1/2 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
1 kostka masła

1 szkl. mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Obydwie mąki i pół szklanki zimnego mleka wymieszać i wlać na gotujące się mleko, pogotować jeszcze około 1 min. ciągle mieszając.
Masło utrzeć do białości i dodawać po łyżce zimnego budyniu, gotową masą przełożyć eklerki. 

Polewa u mnie roztopiona biała czekolada z dodatkiem granulowanego kakao.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz