wtorek, 17 stycznia 2017

Placki ziemniaczane





                                   Placki ziemniaczane 

Około kilograma ziemniaków
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka śmietany 18%
2 jajka
sól
pieprz
olej do smażenia
można dodać drobno posiekaną cebulę lub czosnek, ja nie daję wolę bez dodatków.





Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odlać powstałą wodę. Dodać śmietanę, mąkę ziemniaczaną, jajka, sól, pieprz i dokładnie wszystko wymieszać. Rozgrzać dobrze patelnię, wlać trochę oleju i jak będzie dobrze gorący, to łyżką wykładać i formować małe placuszki. W razie gdyby się za bardzo przypalały zmniejszyć ogień i dalej piec. Placuszki mają być na wierzchu chrupiące a w środku puszyste.                

                                    Smacznego.








2 komentarze: