wtorek, 17 stycznia 2017
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane
Około kilograma ziemniaków
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka śmietany 18%
2 jajka
sól
pieprz
olej do smażenia
można dodać drobno posiekaną cebulę lub czosnek, ja nie daję wolę bez dodatków.
Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odlać powstałą wodę. Dodać śmietanę, mąkę ziemniaczaną, jajka, sól, pieprz i dokładnie wszystko wymieszać. Rozgrzać dobrze patelnię, wlać trochę oleju i jak będzie dobrze gorący, to łyżką wykładać i formować małe placuszki. W razie gdyby się za bardzo przypalały zmniejszyć ogień i dalej piec. Placuszki mają być na wierzchu chrupiące a w środku puszyste.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wyprobowane są przepyszne polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję i cieszę się że smakują, pozdrawiam
Usuń