piątek, 20 stycznia 2017

Chrust Faworki





                                          Chrust Faworki


Składniki;

2 szkl. mąki 
4 żółtka
5 kopiatych łyżek śmietany 18%
1 mała łyżeczka cukru
1 duża łyżka octu 10%
szczypta soli




Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić gładkie ciasto. Następnie przełożyć na stolnicę i wałkiem do ciasta rozbijać ciasto, złożyć na pół i dalej zbijać i tak około 10- 15 min. im więcej będziemy bić ciasto, tym będzie lepsze i bardziej kruche po upieczeniu.



 Gotowe ciasto podsypać lekko mąką i rozwałkować bardzo cieniutko. Z ciasta wycinać paski około 4-5 grubości, następnie na prostokąty lub równoległoboki na około 8-9 cm. Każdy kawałek przeciąć w środku i przeciągnąć jeden koniec przez nacięcie. Smażyć na gorącym oleju z oby dwóch stron na złoty kolor, wykładać na ręcznik papierowy by obciekły z nadmiaru tłuszczu, posypać cukrem pudrem.

                                 Smacznego.




Wszelkie pytania proszę zostawiać w komentarzach, postaram się jak najszybciej odpowiedzieć. Dziękuję

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz