piątek, 20 stycznia 2017

Róże karnawałowe





                               Róże karnawałowe


Składniki;

2 szkl. mąki
4 żółtka
1 łyżka octu 10%
1 łyżeczka cukru
5 kopiatych łyżek śmietany 18%
szczypta soli
1 białko do zlepiania części

Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić na gładkie ciasto.



Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę i zbijać wałkiem około 10-15 min. im więcej będziemy ciasto zbijali, tym będzie kruchsze po upieczeniu z dużą ilością bąbelków. Przygotować 3 szklanki różnej wielkości. Ciasto cieniutko rozwałkować i wykrawać różnej wielkości kółka.




Każde wycięte kółeczko ponacinać w kilku miejscach dość głęboko, ale nie całkiem do środka.





Teraz największe kółeczko smarujemy białkiem w środku i przykładamy średnie kółeczko, lekko dociskając palcem na środku.




I znów smarujemy środek białkiem i przykładamy najmniejsze kółeczko, lekko dociskając.



Tak powstałe róże wrzucamy na gorący olej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Wciągnąć na papierowy ręcznik, by osuszyć z nadmiaru tłuszczu, posypać cukrem pudrem, a na środek ułożyć wisienkę kandyzowaną, lub dżem, powidło. Życzę udanych wypieków. 

                                 Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz