Róże karnawałowe
Składniki;
2 szkl. mąki
4 żółtka
1 łyżka octu 10%
1 łyżeczka cukru
5 kopiatych łyżek śmietany 18%
szczypta soli
1 białko do zlepiania części
Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić na gładkie ciasto.
Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę i zbijać wałkiem około 10-15 min. im więcej będziemy ciasto zbijali, tym będzie kruchsze po upieczeniu z dużą ilością bąbelków. Przygotować 3 szklanki różnej wielkości. Ciasto cieniutko rozwałkować i wykrawać różnej wielkości kółka.
Każde wycięte kółeczko ponacinać w kilku miejscach dość głęboko, ale nie całkiem do środka.
I znów smarujemy środek białkiem i przykładamy najmniejsze kółeczko, lekko dociskając.
Tak powstałe róże wrzucamy na gorący olej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Wciągnąć na papierowy ręcznik, by osuszyć z nadmiaru tłuszczu, posypać cukrem pudrem, a na środek ułożyć wisienkę kandyzowaną, lub dżem, powidło. Życzę udanych wypieków.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz