niedziela, 8 stycznia 2017

Ciasteczka kwiatuszki





                                       Ciasteczka kwiatuszki



150 g maku
1/2 szkl. mleka
3 łyżki cukru
1 płat ciasta francuskiego

Mleko zagotować z cukrem, wsypać mak, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Mak dwukrotnie przemielić, chyba że mamy już od razu mielony, to nie mielimy.

Płat ciasta francuskiego, rozłożyć i lekko rozwałkować. Wycinać szklanką kółeczka.


 Na jedno kółeczko na środku, nałożyć 
mak.






Przykryć drugim kółeczkiem i zlepić boki, następnie lekko spłaszczyć, dłonią. 


Na środku ustawić nakrętkę z butelki, lekko docisnąć i ostrym nożem ponacinać dookoła. 



I już mamy gotowy kwiatuszek.






Teraz bierzemy każdy listek i wykręcamy do góry makiem.




I tak powstał piękny kwiatuszek.





Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stop. na 15 min. 

                               Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz