niedziela, 8 stycznia 2017
Ciasteczka kwiatuszki
Ciasteczka kwiatuszki
150 g maku
1/2 szkl. mleka
3 łyżki cukru
1 płat ciasta francuskiego
Mleko zagotować z cukrem, wsypać mak, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Mak dwukrotnie przemielić, chyba że mamy już od razu mielony, to nie mielimy.
Płat ciasta francuskiego, rozłożyć i lekko rozwałkować. Wycinać szklanką kółeczka.
Na jedno kółeczko na środku, nałożyć
mak.
Przykryć drugim kółeczkiem i zlepić boki, następnie lekko spłaszczyć, dłonią.
Na środku ustawić nakrętkę z butelki, lekko docisnąć i ostrym nożem ponacinać dookoła.
I już mamy gotowy kwiatuszek.
Teraz bierzemy każdy listek i wykręcamy do góry makiem.
I tak powstał piękny kwiatuszek.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stop. na 15 min.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz