piątek, 21 października 2016

Gulasz ala ula




                                              Gulasz ala ula


1 kg łopatki
2 cebule
1 duża marchew
1 pietruszka 
4 ziemniaki średnie
1 duża papryka czerwona
4 ziarenka ziele angielskie
2 liście laurowe
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej ( można mniej jeśli ktoś nie lubi pikantnego )
1/2 łyżeczki soli
większa szczypta pieprzu
2 łyżki oleju do smażenia   
2 łyżki mąki do podbicia 


Cebule obrać pokroić w kostkę (nie musi być drobno posiekana ) i podsmażyć na oleju, do podsmażonej cebuli dodać mięso, pokrojone we większe kawałki, obsmażyć.





Teraz bierzemy większy garnek i przekładamy mięso z cebulą z patelni do garnka. Marchewkę kroimy w talarki, pietruszkę i ziemniaki w grubszą kostkę, paprykę w paski. Na mięso układamy najpierw marchew, potem pietruszka, ziemniaki i na końcu paprykę. Zalewamy (GORĄCĄ WODĄ ) tak żeby woda przykryła wszystko, dodajemy sól, paprykę ostrą, paprykę słodką, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. 




Garnek przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 50 min.
Po tym czasie gulasz wyjąć z piekarnika,  podbić mąką i tak około 2 min. jeszcze pogotować na małym ogniu, w razie potrzeby doprawić do smaku.





2 komentarze: