Piersi z kaczki z nutką majeranku.
- 2 piersi z kaczki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka majeranku
- sól
- pieprz
1. Mięso umyć i osuszyć na ręczniku papierowym.
2.
Delikatnie nacinamy skórkę w kratkę, uważać by nie naciąć mięsa. Nacieramy piersi solą, pieprzem i majerankiem.
3. Na zimną patelnie układamy piersi, skórą do dołu, bez tłuszczu i smażymy około 3 min.. Następnie odwracamy piersi na drugą stronę, dodajemy ząbek czosnku i smażymy około 2 min..
4. Podsmażone piersi wkładamy do brytfanny, polewany powstałym tłuszczem, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze około 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st..
5. Gotowe mięso wyciągnąć i pozostawić ,by odpoczęło około 5 min., po tym czasie można już kroić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz