sobota, 15 października 2016




              Piersi z kaczki z nutką majeranku.



  • 2   piersi z kaczki
  • 1   ząbek czosnku
  • 1   łyżka majeranku
  •      sól
  •      pieprz

1. Mięso umyć i osuszyć na ręczniku papierowym.


2.
   Delikatnie nacinamy skórkę w kratkę, uważać by nie naciąć mięsa. Nacieramy piersi solą, pieprzem i majerankiem.



  3. Na zimną patelnie układamy piersi, skórą do dołu, bez tłuszczu i smażymy około 3 min.. Następnie odwracamy piersi na drugą stronę, dodajemy ząbek czosnku i smażymy około 2 min..

4. Podsmażone piersi wkładamy do brytfanny, polewany powstałym tłuszczem, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze około 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st..
  
5. Gotowe mięso wyciągnąć i pozostawić ,by odpoczęło około 5 min., po tym czasie można już kroić.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz