niedziela, 19 lutego 2017

Tort " Pijana śliwka "





                                     Tort " Pijana śliwka "


Dzisiejszą moją inspiracją była suszona śliwka, którą uwielbiamy a tak mało doceniamy. Więc po nie długich myśleniach powstał pyszny torcik ze śliwek nasączonych morzem alkoholu, niestety nie dla dzieci. Składniki na tort o średnicy 24 cm.


Składniki na ciasto;

5 jajek
1 szkl. mąki 
1 kopiata łyżka budyniu śmietankowego
10 dag orzechów mielonych
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z białek ubić pianę, dodać cukier. Następnie dodać żółtka, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę, budyń, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera. Przełożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 - 35 minut. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty.

Masa budyniowa;


Tu się wiele nie wykazałam, bo kupiłam masę do karpatki i ugotowałam według przepisu, co i wam zalecam dla wygody.

400 g masła 

300-400 g śliwek suszonych 
1 czekolada mleczna
2 łyżki kakao
biszkopty okrągłe
około 500 ml wódki, część do tortu reszta do popijania w trakcie, lepiej tort wychodzi ha ha ha 

Kilka śliwek odłożyć do dekoracji tortu, a resztę pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do miseczki i zalać wódką, tak by przykryła śliwki. Odstawić na 2-3 godziny. 
Miękkie masło wrzucić do miski i utrzeć do białości, następnie porcjami dodawać zimny budyń i utrzeć na puch. Gotową masę podzielić na dwie części. Do jednej części dodać śliwki z namoczone i dokładnie wymieszać, w razie potrzeby jak ktoś lubi słodkie torty to dosłodzić cukrem pudrem. Teraz można kielonka wychylić i dalej robimy. Do drugiej części masy dodajemy kakao i stopniowo dolewamy wódkę w której moczyły się śliwki, na koniec dodać drobno posiekaną czekoladę. 


Poncz; 

0,5 szklanki wody
4-5 łyżek wódki 
1 łyżka cukru
2 łyżki soku z cytryny

Wszystko dobrze wymieszać i skropić ciasto.




Składanie tortu;

ciasto
masa biała ze śliwkami
biszkopty
masa ciemna 
ciasto

200 ml śmietany 30%
1 cukier waniliowy

Ubić razem do obłożenia tortu. 



Wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny. Następnie wyciągnąć tort z tortownicy i odłożyć ubitą śmietaną. Dookoła tortu poukładać wafle związać kokardką, na wierzch rozsypać śliwki, wstawić do lodówki. Teraz możemy już dokończyć naszą wódeczkę i iść odpoczywać. 

                     Życzę smacznego.  









2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda i podoba mi się robienie go przepijając kielonkiem. Super Ulka tak trzymać, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszę się ze podoba przepijanie kielonkiem, byle nie przesadzić i tort dokończyć hi hi hi, pozdrawiam serdecznie i życzę miłej zabawy przy robieniu tortu hi hi smacznego.

      Usuń