wtorek, 7 lutego 2017

Bułki pszenne idealne na śniadanko





           Bułki pszenne idealne
             na śniadanko

 Bułeczki idealne na śniadanko i nie tylko, jestem pewna że jak raz skosztujecie tych bułeczek, to będą często gościły na waszych stołach.
Ja jak piekę bułeczki rano, do wieczora  nie doczekają. Zresztą co będę się tu rozpisywać sami się przekonacie, życzę udanych wypieków, oraz smacznego.



Składniki;

3 szkl. mąki
15 g drożdży
większe pół szkl. ciepłego mleka
1/2 szkl. ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki masła

Do miski wkruszyć drożdże, dodać cukier, 1 łyżkę mąki zalać ciepłym mlekiem, wymieszać i odstawić na 10 min. do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodać, wodę, sól, mąkę, roztopione i przestudzone masło, wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i dostawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz. do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, z ciasta formujemy wałek i dzielimy na 10 równych części.




Formujemy bułki, posypujemy lekko mąką z wierzchu i zostawiamy na około 30 min.



Wyrośnięte bułeczki lekko spłaszczamy i na środku tępą stroną noża nacinamy bułki dość głęboko. 





Tak przygotowane bułeczki układamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stop. na 20 min. do uzyskania złocistego koloru.



                                                                                                                  Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz