piątek, 30 grudnia 2016
Wafle z galaretką
Wafle z galaretką
2 wafle + 1 do nadłożenia
3 galaretki czerwone
2 galaretki pomarańczowe
2 x śmietana po 330 ml 18%
2 łyżeczki żelatyny
dżem lub powidło
Blaszkę do pieczenia, wyłożyć folią aluminiową. Na spód wyłożyć waflem, w razie potrzeby nadłożyć kawałkiem drugiego wafla.
Tak przygotowany spód, posmarować dżemem lub powidłem.
Do większego garnka wsypać 3 galaretki czerwone i zalać 3 szkl. wrzącej wody, dokładnie rozpuścić i odstawić. Teraz 1 pomarańczową galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wody i dodać, 1 łyżeczkę żelatyny, dokładnie wymieszać i odstawić. Jeden kubek śmietany przełożyć do miski i ubić na gęsty krem, na końcu dodać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać.
Gotową masę wylać na wafel wysmarowany dżemem, odstawić na chwilkę do lodówki, by dobrze stężało.
Na stężałą masę, wyłożyć tężejącą galaretkę i znów na chwilkę do lodówki.
Teraz robimy znów masę ze śmietany, galaretki, żelatyny i postępujemy, tak samo jak wcześniej. Gotową masę wylać na galaretkę. I znów włożyć do lodówki. Ostatni wafel przykładamy dopiero w tedy, jak masa śmietanowa całkiem zastygnie, gdyż jak zrobimy to wcześniej, to może nam wafel namoknąć.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Smaczne wafelki :)
OdpowiedzUsuń