piątek, 30 grudnia 2016

Wafle z galaretką





                                      Wafle z galaretką


2 wafle + 1 do nadłożenia 
3 galaretki czerwone 
2 galaretki pomarańczowe
2 x śmietana po 330 ml 18%
2 łyżeczki żelatyny
dżem lub powidło 

Blaszkę do pieczenia, wyłożyć folią aluminiową. Na spód wyłożyć waflem, w razie potrzeby nadłożyć kawałkiem drugiego wafla.




Tak przygotowany spód, posmarować dżemem lub powidłem.





Do większego garnka wsypać 3 galaretki czerwone i zalać 3 szkl. wrzącej wody, dokładnie rozpuścić i odstawić. Teraz 1 pomarańczową galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wody i dodać, 1 łyżeczkę żelatyny, dokładnie wymieszać i odstawić. Jeden kubek śmietany przełożyć do miski i ubić na gęsty krem, na końcu dodać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać.




Gotową masę wylać na wafel wysmarowany dżemem, odstawić na chwilkę do lodówki, by dobrze stężało.


Na stężałą masę, wyłożyć tężejącą galaretkę i znów na chwilkę do lodówki.




Teraz robimy znów masę ze śmietany, galaretki, żelatyny i postępujemy, tak samo jak wcześniej. Gotową masę wylać na galaretkę. I znów włożyć do lodówki. Ostatni wafel przykładamy dopiero w tedy, jak masa śmietanowa całkiem zastygnie, gdyż jak zrobimy to wcześniej, to może nam wafel namoknąć. 





 
                                 

                                 Smacznego.

1 komentarz: