Placki ziemniaczane z białym serem
Składniki;
1 kg ziemniaków ugotowanych, mogą być z poprzedniego dnia
3 jajka
300 g sera białego
1 cebula duże
1 płaska łyżeczka soli
pieprz
3 szkl. maki pszennej
do smażenia;
olej + kostka margaryny
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rumiany kolor. Na stolnicę przecisnąć ziemniaki przez praskę, dodać podsmażoną cebulę, jajka, ser rozgnieciony widelcem, sól, pieprz i stopniowo dosypywać mąkę i wyrobić masę ziemniaczaną.
Gotowa masa jest wtedy, gdy nie klei się już do rąk, a zarazem jest, pulchna i mięciutka.
Teraz dzielimy sobie masę ziemniaczaną na trzy części i każdą z osobna rozwałkowujemy na grubość
około 1 cm. Następnie kroimy paski
o szerokości 4-5 cm, a później powstałe paski kroimy pod skosem też około
4-5 cm odległości od siebie.
Na patelnie wlewamy trochu oleju, i dodajemy 1 łyżkę margaryny. I tak postępujemy przy każdym dolewaniu oleju. Na gorący tłuszcz wrzucamy, nasze placuszki i obsmażamy z obydwóch stron, na złoty kolor.
Gotowe placuszki wyciągamy na ręcznik papierowy, by troszkę obciekły z tłuszczu.
STOP; Jeszcze nie jemy, najpierw proszę wrzucić następną porcję placuszków do smażenia.
Teraz już możemy zajadać, super smakuję z gulaszem, sosami jak i same
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz