czwartek, 29 grudnia 2016
Puszysty sernik
Puszysty sernik
Ciasto;
3 szkl. mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna
6 żółtek
2 łyżki cukru
szczypta soli
Wszystko wrzucić do miski i wyrobić, na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na
2 części- jedna mniejsza. Mniejszą części włożyć do zamrażalnika, a większą wyłożyć na blaszkę do pieczenia, wysmarowaną tłuszczem. Ja podzieliłam sobie ciasto na dwie równe połowy, jedną część wyłożyłam na blaszkę, a resztę ciasta schowałam i wykorzystam sobie za parę dni.
Tak przygotowane ciasto, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stop. na 15 min. i lekko podpiec.
Masa serowa;
1 kg sera białego 3 x mielony, może
być z wiaderka
400 ml. śmietany kremówki 30%
6 białek
2 budynie śmietankowe
1 szkl. cukru, jeśli ktoś chce, może dać więcej cukru
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
Białka ubić + sól, ubić na sztywną pianę.
W drugiej misce ubić śmietanę
Do dużej miski, lub garnka włożyć ser, dodać cukier, budynie, sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać bitą śmietanę i znów delikatnie wymieszać, na koniec dajemy, pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy na puszystą masę.
Można dodać, rodzynki lub skórki z cytrusów kondensowane, ja nie dawałam.
Tak przygotowaną masę serową, wylać na podpieczony kruchy blat. Równomiernie rozłożyć i albo zostawić tak i wstawić do piekarnika, a potem polać polewą czekoladową. Albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach, drugą część ciasta na wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika 170 stop. na 1 godz i 15 min. W razie gdyby się przypalał sernik od góry, to przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu, wyłączyć piekarnik, lekko uchylić i pozostawić do wystudzenia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz