Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki na farsz;
główka kapusty pekińskiej lub białej
około 20 dkg grzybów suszonych
1 duża cebula
sól
pieprz
Grzyby namoczyć najlepiej przez całą noc, później obgotować, docisnąć i drobniutko pokroić. Kapustę poszatkować i ugotować do miękkości, również odcisnąć z wody i w razie potrzeby jeszcze raz poszatkować, by kapusta była drobniutka. Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Do podsmażonej cebuli, dodać kapustę i grzybki, wymieszać i podsmażyć wszystko na złocisty kolor.
Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy w całkowitego wystudzenia.
Pamiętajcie, że farsz ma mieć wyrazisty smak, więc należy go dobrze doprawić, żeby po gotowaniu we wodzie, pierożki były pyszne a nie zrobiły się mdłe.
Ciasto; jak dla mnie najlepsze
500 g mąki
3-4 łyżki oliwy z oliwek może być olej
większa szczypta soli
dobrze gorąca woda
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać oliwę, sól i stopniowo dolewać gorącą wodę i zarabiać ciasto. Ciasto ma być cieplutkie i elastyczne, na pewno Wam wyjdzie pyszne.
Ciasto podzielić na 2-3 części i każdą z osobna część rozwałkować na cieniutki placek i wykrawać szklanką pierożki.
Na środek każdego kółeczka nakładamy zimny farsz, farszu nie żałujemy ha ha.
Następnie składamy na pół i zlepiamy pierożki.
Jeśli chcemy od razu jeść pierożki, to wrzucamy na wrzącą i dobrze osoloną wodę i gotujemy około 4-5 min.
A jeśli chcemy przechować je na później, to wrzucamy do rządku oczywiście osolić i gotujemy 2 min.
Po tym czasie wyciągamy pierożki na sitko, osuszamy i układamy na czystą suchą ściereczkę, zostawiamy do całkowitego osuszenia, najlepiej na noc.
Na drugi dzień pakować do woreczków, ale tak żeby miały miejsce i latały w środku, do zamrażalnika. Zamarznięte pierożki wrzucić na osolony wrzątek i gotować 2-3 min.
Takie pierożki można przechowywać do 3 miesięcy. Życzę Wam smacznego i pysznych pierożków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz