sobota, 10 grudnia 2016

Puszysty piernik drożdżowy





                    Puszysty piernik drożdżowy

Ciasto;

7 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. sztucznego miodu płynnego
1 szkl. oleju
2 i 1/2 szkl. maki
10 dkg. drożdży
1 przyprawa do pierników
2 łyżeczki sody oczyszczonej 

W garnuszku utrzeć drożdże z 4 łyżeczkami cukru. Jajka rozdzielić, białka u bić na sztywną pianę, a żółtka utrzeć z resztą cukru. Do utartych żółtek dodać, miód, mąkę wymieszaną z sodą, olej, przyprawę do pierników, utarte drożdże i wszystko dokładnie wymieszać, na koniec dodać ubite białka i delikatnie drewnianą łyżką wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części i upiec 2 placki. W nagrzanym piekarniku do 180 stop. 25 min.
Po upieczeniu przekroić placki wzdłuż, tak aby powstały razem 4 blaty.

Krem;

3 szkl. mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki zwykłej
1 galaretka 
3 łyżki cukru
300 gr masła

2 i 1/2 szkl. mleka wstawić do gotowania, w pozostałym mleku rozrobić obie mąki z cukrem. Na gotujące się mleko wlać mieszankę i ugotować budyń, zdjąć z ognia i wsypać galaretkę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretki, nie gotować, odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć do białości i dodawać porcjami zimną masę budyniowo-galaretkową, utrzeć na puszysty krem.
Gotowy krem podzielić na 3 części i przełożyć blaty placka, na wierzchu posypać lekko cukrem pudrem.
                              Smacznego.





W razie jakichkolwiek pytań, proszę pisać w komentarzach, dziękuję.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz