czwartek, 22 grudnia 2016

Chałka





                                                             Chałka


4 szklanki mąki
25 g drożdży
1 szklanka mleka
4 łyżki cukru
1/2 kostki masła lub margaryny
cukier waniliowy
2 jajka


Mąkę wsypać do większej miski 
lub garnka.







Jajka z cukrem i cukrem waniliowym, ubić, aż zrobi się nam piana na wierzchu.






Do garnuszka dodać drożdże, 1 łyżka cukru, 2 łyżki mąki i 3 łyżki mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.




W garnuszku roztopić masło, jak już się całe roztopi, wlać mleko i wymieszać. Zdjąć z ognia.





Ciepłe, ale nie gorące, mleko z masłem, wlać do ubitych jajek i wymieszać.






Jajka z mlekiem wlać do mąki, na koniec dodać, wyrośnięte drożdże i wyrobić, gładkie ciasto.


Ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze, chwilkę wyrobić. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 min. do wyrośnięcia.


Wyrośnięte ciasto, podziurawić na przykład nożem lub co tam mamy pod ręką.



Następnie ciasto spłaszczyć dłonią, żeby ciasto odgazować.




Ciasto podzielić na sześć części, lub trzy części, to już zależy od nas jaki będzie warkocz.



Tutaj pokarzę Wam z sześciu części, w wykonaniu mojego męża. Ja tu tylko ważyłam składniki, mieszałam, a resztę pracy, wykonał małżonek.


Bierzemy, dwa paski ciasta, zewnętrzne i zawijamy jeden za drugi do środka.



I tak samo postępujemy cały czas, do końca ciasta.




















































































Gotową chałkę, położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować, roztrzepanym żółtkiem z 2 łyżkami wody, na wierzch posypać makiem. 

Zostawić na 15 minut, żeby wyrosła.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40 minut.

                Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz