Ryba po grecku
1/2 kg filetów z ryby (np. dorsz lub morszczuk)
2 duże marchewki
2 cebule
1 duża pietruszka
1/2 selera
4 łyżki przecieru pomidorowego
1 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody
2 jajka
sól
pieprz
olej do smażenia
Do miseczki wbić jajka, dodać sól,pieprz i dokładnie wymieszać, wrzucać pokrojone ryby na 5-6 cm, następnie obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor.
Marchewkę, pietruszkę, selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Na nie wielkiej ilości oleju, zeszklić cebulę.
Do zeszklonej cebuli wsypać jarzyny i podlać wodą.
Przykryć i dusić około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy jarzynki będą już miękkie, to do końcowego duszenia, dodać przecier i jeszcze przez 5 minut dusić. Gotowe jarzynki doprawić solą, pieprzem i odstawić do lekkiego wystudzenia.
Na głęboki półmisek, wykładać na przemian, warzywa, ryba, warzywa, ryba, warzywa. Tak przygotowaną rybę odstawiam do przegryzienia się składników, przed podaniem posypać wierzch zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz