Szybki i pyszny chlebek
Składniki;
1 kg mąki pszennej
1 litr letniej wody
10 dag drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
1 łyżeczka kminku
1/2 szkl siemienia lnianego
1/2 szkl słonecznika
1/2 szkl pestek dyni
kto co lubi niech dorzuci
2 łyżki masła do wysmarowania foremek
bułka tarta do obsypania foremek
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, wraz z nasionami. W drugiej mokre składniki, następnie wszystko razem mieszamy i od razu przekładamy do foremek keksówek,wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą. Na wierz posypać nasionkami. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy na 180 stop, pieczemy 1 godzinę i 15 min. Po upieczeniu wyjmujemy od razu z foremek i studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz