czwartek, 20 października 2016

Jabłka faszerowane ryżem i konfiturą śliwkową


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     
                            Jabłka faszerowane ryżem
                   i konfiturą śliwkową


4 jabłka
1 i 1/2 szklanki mleka
100 g ryżu 
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka masła
szczypta soli
 4 łyżeczki konfitury, u mnie śliwkowa
pół szklanki wody do podlania jabłek

Do mniejszego garnka wlać mleko, wsypać ryż, sól, cukier i masło. Do drugiego garnka trochę większego od tego co jest ryż, wlać wodę powyżej połowy i postawić na nim garnek z ryżem.



Gotować do miękkości ryżu, gdy ryż będzie już ugotowany, przykryć i odstawić do lekkiego przestudzenia. Jabłka umyć, osuszyć i odciąć wierzch z każdego jabłka. Następnie łyżeczką wydrążyć środki jabłek.

  

Teraz faszerujemy jabłka ryżem, starając się by w środku ryżu powstała dziurka, do której wkładamy po 1 łyżeczce konfitury. Przykrywamy odciętą częścią  jabłka i wkładamy do naczynia żaroodpornego,  podlewamy wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 30 min.


                                             



1 komentarz: