Jabłka faszerowane ryżem
i konfiturą śliwkową
4 jabłka
1 i 1/2 szklanki mleka
100 g ryżu
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka masła
szczypta soli
4 łyżeczki konfitury, u mnie śliwkowa
pół szklanki wody do podlania jabłek
Do mniejszego garnka wlać mleko, wsypać ryż, sól, cukier i masło. Do drugiego garnka trochę większego od tego co jest ryż, wlać wodę powyżej połowy i postawić na nim garnek z ryżem.
Gotować do miękkości ryżu, gdy ryż będzie już ugotowany, przykryć i odstawić do lekkiego przestudzenia. Jabłka umyć, osuszyć i odciąć wierzch z każdego jabłka. Następnie łyżeczką wydrążyć środki jabłek.
Teraz faszerujemy jabłka ryżem, starając się by w środku ryżu powstała dziurka, do której wkładamy po 1 łyżeczce konfitury. Przykrywamy odciętą częścią jabłka i wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 30 min.
Polecam bo pycha
OdpowiedzUsuń