wtorek, 11 października 2016

Kiełbasa w słoikach




                              
                                 Kiełbasa w słoikach 


1 kg.mięsa wieprzowego-może być łopatka.
30 dkg boczku surowego 
1 łyżka soli
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka pieprzu mielonego
3 ząbki czosnku
1 szkl. wody
1 łyżeczka żelatyny  

Sposób przygotowania :

1. 
Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki, tak samo boczek kroimy i mielimy w maszynce na sitku o grubych oczkach.

2.
Do zmielonego mięsa dodajemy czosnek, sól,majeranek,pieprz i wlewamy wodę z rozpuszczoną żelatyną. Całość mieszamy przez przynajmniej 5 min.

3.
Wymieszaną masę wkładamy do umytych słoików na 2/3 ich pojemności. Ugniatamy mięso, żeby nie było w środku powietrza.

4.
Zakręcamy słoiki i wstawiamy do garnka z wodą  (na dno włożyć ściereczkę by słoiki nie popękały) woda powinna sięgać do wysokości mięsa. Gotujemy, kiedy zaczną wrzeć ,zmniejszyć płomień pod garnkiem i parzymy przez 1 godzinę. Po godzinie wyłączamy i zostawiamy do wystudzenia, nie wyjmujemy słoików.

5.
Na drugi dzień powtarzamy proces.Tak przygotowaną kiełbasę możemy przechowywać od 3 do 6 miesięcy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz