Kiełbasa w słoikach
1 kg.mięsa wieprzowego-może być łopatka.
30 dkg boczku surowego
1 łyżka soli
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka pieprzu mielonego
3 ząbki czosnku
1 szkl. wody
1 łyżeczka żelatyny
Sposób przygotowania :
1.
Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki, tak samo boczek kroimy i mielimy w maszynce na sitku o grubych oczkach.
2.
Do zmielonego mięsa dodajemy czosnek, sól,majeranek,pieprz i wlewamy wodę z rozpuszczoną żelatyną. Całość mieszamy przez przynajmniej 5 min.
3.
Wymieszaną masę wkładamy do umytych słoików na 2/3 ich pojemności. Ugniatamy mięso, żeby nie było w środku powietrza.
4.
Zakręcamy słoiki i wstawiamy do garnka z wodą (na dno włożyć ściereczkę by słoiki nie popękały) woda powinna sięgać do wysokości mięsa. Gotujemy, kiedy zaczną wrzeć ,zmniejszyć płomień pod garnkiem i parzymy przez 1 godzinę. Po godzinie wyłączamy i zostawiamy do wystudzenia, nie wyjmujemy słoików.
5.
Na drugi dzień powtarzamy proces.Tak przygotowaną kiełbasę możemy przechowywać od 3 do 6 miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz