poniedziałek, 17 października 2016

Rogaliki krucho-drożdżowe




                           Rogaliki krucho-drożdżowe
        




4 szklanki  mąki 
1 kostka zimnego masła lub margaryny
5 dkg świeżych drożdży
2 łyżki cukru
2 jajka 
szczypta soli
pół szklanki śmietany 18%
powidło lub marmolada

Drożdże rozkruszyć do kubeczka, zasypać cukrem,wymieszać i odstawić. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne i pokrojone masło i robimy kruszonkę z mąki i masła.
  

Następnie na środku robimy dołek i dodajemy 1 jajko, szczyptę soli, śmietanę, i płynne drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 6 części i każdą z osobna rozwałkujemy tak, by powstało koło.




Koło dzielimy na 8 części, przy brzegu każdego trójkąta nakładamy nadzienie i zwijamy rogaliki.
Rogaliki układamy na blaszkę do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st, na około 15 min. 
Upieczone rogaliki posypujemy cukrem pudrem, lub smarujemy lukrem. Lukier; 1 szklanka cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki gorącej wody, wszystko razem utrzeć i smarować rogaliki.
  





3 komentarze:

  1. Bajeczne :) dobrze że tłusty czwartek nadchodzi, najlepsze święto w roku :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Również czasami sama używam szklanek do tego aby odmierzać różne rzeczy przy gotowaniu. Jednak jestem zdania, że same szklanka przydaje się po prostu do picia napojów. Tym bardziej, że ja chętnie zamawiam szklanki od https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/szklanki gdyż wiem, że mogę liczyć na wysoką jakość naczynia.

    OdpowiedzUsuń