środa, 19 października 2016
Krupnik z kaczki
Krupnik z kaczki
pół kaczki
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
1 cebula
3-4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka vegety
1 i 1/2 szklanki kaszy jaglanej grubej lub pęcak
natka pietruszki
i oczywiście woda, do ugotowania krupniczku
sól, pieprz
Mięso umyć, włożyć do większego garnka, zalać wodą i gotować. Gdy mięso zacznie się już gotować, to powstanie nam na powierzchni wody szumowina inaczej męty, należy to zebrać łyżką cedzakową i teraz już dodajemy marchewkę, pietruszkę ale tylko korzeń, cebulę, ziele angielskie, pokruszone liście laurowe i wszystko gotować do miękkości mięsa. Jak już mięso będzie miękki to je wyciągamy z wywaru, zmniejszamy ogień i wsypujemy kaszę lub pęcak, dodajemy vegetę i gotujemy do miękkości kaszy.Gdyby wyszło za gęste to dolać wody, doprawić solą, pieprzem a na wierzch posypać zieloną pietruszką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz