środa, 19 października 2016

Krupnik z kaczki



                                     
                                       Krupnik z kaczki


pół kaczki 
2 duże marchewki
1 duża pietruszka 
1 cebula
3-4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka vegety
1 i 1/2 szklanki kaszy jaglanej grubej lub pęcak
natka pietruszki 
i oczywiście woda, do ugotowania krupniczku
sól, pieprz 


Mięso umyć, włożyć do większego garnka, zalać wodą i gotować. Gdy mięso zacznie się już gotować, to powstanie nam na powierzchni wody szumowina inaczej męty, należy to zebrać łyżką cedzakową i teraz już dodajemy marchewkę, pietruszkę ale tylko korzeń, cebulę, ziele angielskie,  pokruszone liście laurowe i wszystko gotować do miękkości mięsa. Jak już mięso będzie miękki to je wyciągamy z wywaru, zmniejszamy ogień i wsypujemy kaszę lub pęcak, dodajemy vegetę i gotujemy do miękkości kaszy.Gdyby wyszło za gęste to dolać wody, doprawić solą, pieprzem a na wierzch posypać zieloną pietruszką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz