Mazurek
Składniki na ciasto;
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
4 żółtka
250 gr masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Miękkie masło wrzucić do miski, dodać cukier puder i utrzeć mikserem na białą pulchną masę. Dalej miksować dodając po jednym żółtku, na końcu zmniejszyć obroty i dodawać partiami przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Teraz odciąć tak około 1/3 z ciasta które posłuży nam na zrobienie warkocza w koło ciasta.
Z pozostałą część rozwałkować a następnie rękoma uformować kształt jajka i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Z mniejszej części ciasta zrobić wieniec i włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stop na 25-30 minut.
Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Nadzienie;
1 galaretka pomarańczowa
4 kopiate łyżki dżemu brzoskwiniowego
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody wystudzić i dodać dżem. Wymieszać i lekką tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Ozdobić kawałkami skórki skondensowanej. Boki pomalować lukrem.
2 łyżki czubate cukru pudru
1 mała łyżeczka gorącej wody
Wymieszać i pomalować boki ciasta.
Smacznego
muszę spróbować
OdpowiedzUsuńPolecam bo pyszny
Usuń