piątek, 31 marca 2017

Mazurek






                                        Mazurek



Składniki na ciasto;

2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 
2 łyżki cukru pudru
4 żółtka
250 gr masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Miękkie masło wrzucić do miski, dodać cukier puder i utrzeć mikserem na białą pulchną masę. Dalej miksować dodając po jednym żółtku, na końcu zmniejszyć obroty i dodawać partiami przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. 


Teraz odciąć tak około 1/3 z ciasta które posłuży nam na zrobienie warkocza w koło ciasta.


Z pozostałą część rozwałkować a następnie rękoma uformować kształt jajka i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.



Z mniejszej części ciasta zrobić wieniec i włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stop na 25-30 minut.



Odstawić do całkowitego wystudzenia.



Nadzienie;

1 galaretka pomarańczowa
4 kopiate łyżki dżemu brzoskwiniowego 


Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody wystudzić i dodać dżem. Wymieszać i lekką tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Ozdobić kawałkami skórki skondensowanej. Boki pomalować lukrem.

2 łyżki czubate cukru pudru
1 mała łyżeczka gorącej wody

Wymieszać i pomalować boki ciasta.


                                  Smacznego  

2 komentarze: