wtorek, 14 marca 2017
Orzeszki
ORZESZKI
Składniki na ciasto;
1/2 kg mąki
250 g masła
2 żółtka
1/2 szkl. śmietany 18%
1 łyżeczka sody
1 łyżka octu
Sodę rozpuścić w occie. Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść ciasto. Z ciasta odrywamy kawałeczki wielkości wisienki i wrzucamy do foremek w kształcie orzeszków.
Piec z obu stron na złoty kolor.
Krem orzechowy;
200 g miękkiego masła
200 g mielonych orzechów włoskich
1 szkl. mleka
3 łyżki cukru
W garnku zagotować mleko z cukrem, zdjąć z ognia i wsypać mielone orzechy. Dokładnie wymieszać i dostawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć do białości, dodać w partiach masę orzechową i utrzeć krem na puch.
W razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem, ja wolę mniej słodkie.
Łupinki nadziewamy kremem i zlepiamy jedną z drugą na kształt orzeszka, najlepiej smakują na następny dzień.
Z podanych składników wyszło mi 82 orzeszki.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz