wtorek, 14 marca 2017

Orzeszki






                                          ORZESZKI



Składniki na ciasto;

1/2 kg mąki
250 g masła
2 żółtka
1/2 szkl. śmietany 18%
1 łyżeczka sody 
1 łyżka octu 

Sodę rozpuścić w occie. Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść ciasto. Z ciasta odrywamy kawałeczki wielkości wisienki i wrzucamy do foremek w kształcie orzeszków. 


Piec z obu stron na złoty kolor.


Krem orzechowy;

200 g miękkiego masła
200 g mielonych orzechów włoskich
1 szkl. mleka
3 łyżki cukru 

W garnku zagotować mleko z cukrem, zdjąć z ognia i wsypać mielone orzechy. Dokładnie wymieszać i dostawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć do białości, dodać w partiach masę orzechową i utrzeć krem na puch.
W razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem, ja wolę mniej słodkie.


Łupinki nadziewamy kremem i zlepiamy jedną z drugą na kształt orzeszka, najlepiej smakują na następny dzień.
Z podanych składników wyszło mi 82 orzeszki.



                                     Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz