Soczyste podusie schabowe
z farszem z pora
Składniki;
3- 4 grubsze kawałki schabu
3 łyżki oliwy z oliwek
1 1/2 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
pieprz
1 jajko
bułka tara
1 średniej wielkości por
15 dkg sera żółtego
2 łyżki oleju do smażenia
wykałaczki
Mięso umyć pokroić na kawałki o grubości 2-3 cm
Ostrym nożem delikatnie żeby nie naciąć mięsa z boków ani od dołu, robimy kieszonki.
Tak samo postępujemy z pozostałymi kawałkami mięsa.
Do miski wlać oliwę z oliwek, dodać sos sojowy, miód i pieprz wszystko wymieszać.
Wrzucić mięso i nasmarować marynatą z każdej strony w środku też, odstawić na 2-3 godz.
Pora przeciąć na pół wzdłuż i wymyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pociąć na cienkie paseczki. Wrzucić na rozgrzany olej na patelni i usmażyć do miękkości.
Ser zetrzeć na tarce i wrzucić do usmażonego pora, zmniejszyć płomień i smażyć do całkowitego rozpuszczenia się sera. Doprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić do wystudzenia.
Teraz do zamarynowanych poduszek wkładamy zimny farsz, upychając lekko palcami.
Tak przygotowane podusie zamykamy z pomocą wykałaczki.
Do miseczki wbijamy jajko dodając do niego 2 łyżki wody, oraz szczyptę pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy i obtaczamy podusie w jajku a potem w bułce tartej. Podusie układać na patelni z rozgrzanym olejem i obsmażyć z obu stron na złoty kolor.
Po obsmażeniu, przełożyć podusie do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika na 25 minut 180 stopni.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz