poniedziałek, 6 marca 2017

Drożdżowe ślimaczki





                           Drożdżowe ślimaczki 


Moją kolejną propozycją jest " drożdżowe ślimaczki " przepis znaleziony gdzieś w internecie. Wypróbowałam i jest godne polecania. Proste tanie i naprawdę dobre i na ciepło i na zimno, podane z keczupem pycha.


Składniki;

100 ml mleka
100 ml wody
60 g masła
3 1/2 szkl mąki
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych 
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 jajka
14 - 15 plasterków mortadeli 
14- 15 plasterków sera żółtego
keczup ostry 
tortownica u mnie średnica 24 cm

Na gaz wstawiamy rondelek z wodą, mlekiem i roztapiamy w nim masło, odstawiamy do przestygnięcia i dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy i odstawiamy na około 10 min. Do miski wsypać mąkę, sól, jajka i wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać i odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyrzucić na stolnicę, deseczkę lekko podsypaną mąką uformować wałek i podzielić na 14-15 części. Każdą część z osobna rozpłaszczać dłonią na kształt prostokąta, następnie smarować ciasto keczupem na to dać mortadelę a na końcu ser. 




Zawijamy całość w ślimaczka i układamy w wysmarowanej masłem tortownicy, tak samo postępujemy z kolejnymi partiami ciasta.





Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stop na około 45-50 min. do zrumienienia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz