czwartek, 16 marca 2017
Pierogi ruskie
Pierogi ruskie
Składniki na ciasto;
0,5 kg mąki
2 łyżki oliwy lub oleju
1/2 łyżeczki soli
gorąca woda ile zbierze ciasto
Mąkę wysypać na stolnicę, na środku zrobić dołeczek, dodać olej, sól i pomału stopniowo dolewać gorącą wodę i zarabiać na gładkie ciasto. Ciasto ma być miękkie elastyczne i cieplutkie.
Rozwałkować cieniutko i wycinać pierożki, nożem szklanką jak kto woli.
Farsz;
około 1 kg ziemniaków
30 dkg sera białego
2 średniej wielkości cebule
25 dkg boczku wędzonego
sól
pieprz
olej do smażenia
Ziemniaki obrać ugotować i ubić tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Boczek pokroić w drobną kosteczkę i dorzucić do lekko podsmażonej cebuli, smażyć jeszcze chwilkę aż się ładnie zrumieni zdjąć z ognia. Do ziemniaków dodać ser rozgnieciony widelcem, cebulkę z boczkiem, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Farsz ma mieć wyrazisty smak, żeby po ugotowaniu nie były pierogi mdłe.
Gotowy farsz nakładamy na wycięte pierogi i zlepiamy boki.
Zlepione pierogi wrzucić na dobrze osoloną wrzącą wodę i gotować około 5 min.
Ugotowane pierogi, wyciągnąć z wody łyżką cedzakową na talerz, półmisek i omaścić smażoną cebulką lub słoninką.
Można też wrzucić na patelnię i obsmażyć z obydwóch stron na złoty kolor.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz