niedziela, 19 marca 2017

Jabłecznik przekładany masą budyniową






    Jabłecznik przekładany masą 
                        budyniową

Bardzo smaczny i rozpływający się w ustach placuszek. Polecam, bo jak raz spróbujecie to na pewno będzie często gościł na waszym stole i nie jednego zachwyci swym smakiem.

Składniki na biszkopt rzucany duża blacha;

6 jajek L
1/3 szkl mąki pszennej 
1/3 szkl cukru kryształ
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Białka ubić z solą, do ubitych jajek dodawać stopniowo partiami cukier i ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca. Teraz roztrzepać widelcem żółtka i również partiami dodawać do ubitej piany, cały czas miksując na najniższych obrotach. Odstawiamy mikser, mieszamy obydwie mąki ze sobą i przesiewamy bezpośredni od masy jajecznej, również dzieląc to na trzy partie dosypywania. Drewnianą łyżką mieszamy bardzo delikatnie starając się jak najwięcej napowietrzyć masę jajeczną. Gotowe ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną na samym spodzie tłuszczem i posypaną bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30-35 min  góra- dół bez termoobiegu. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto i podnieść na wysokość kolan i spuścić na rozłożony na ziemi ręcznik. Odstawić do wystudzenia, a następnie rozciąć w środku na dwa blaty.




Składniki na masę jabłkową;

2-3 kg jabłek
2 galaretki zielone
2 galaretki czerwone
2 łyżki masła
dżem u mnie czarna porzeczka 

Jabłka podzielić sobie na dwie połowy, jedną połowę jabłek obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W garnku roztopić łyżkę masła, a następnie wrzucić utarte jabłka i smażyć około 10 minut. Zdjąć z ognia i wsypać dwie galaretki zielone, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawić do przestudzenia.
Jedną część ciasta posmarować dżemem.



Następnie wyłożyć przestygniętą masę jabłkową na dżem i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.



Masa budyniowa; 

2 1/2 szkl mleka
2 budynie śmietankowe
1 kostka miękkiego masła 
3 łyżki cukru pudru

2 szklanki mleka zagotować a w reszcie mleka rozrobić budynie i wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń i odstawić do całkowitego wystudzenia. W misce utrzeć masło z cukrem pudrem do białości, teraz dodawać porcjami zimny budyń i ucierać masę na puch.
Gotową masę wyłożyć na wcześniej wyłożone jabłka. Odłożyć 1 łyżkę masy budyniowej na wysmarowanie ciasta u góry.




Teraz obieramy pozostałe jabłka i postępujemy tak samo jak z pierwszymi, tyle tylko że teraz dajemy czerwone galaretki. Gotową i wystudzoną masę jabłkową wykładamy na masę budyniową.




Przykładamy drugą połowę ciasta i na wierzch smarujemy pozostałą masą budyniową, posypać posypką i wstawić na 2-3 godziny do lodówki.



                                        Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz