sobota, 4 marca 2017

Galareta wieprzowo - drobiowa







                               Galareta
         wieprzowo- drobiowa


Składniki;

1 duża golonka wieprzowa
1 duża nóżka wieprzowa
2 udka
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
2 kostki rosołowe- drobiowe
5-6 ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
1 puszka groszku konserwowego
1 łyżeczka żelatyny
sól
pieprz
przyprawa maggi





Golonkę i nóżkę przerąbać na mniejsze kawałki, wymyć i wstawić do dużego gara. Udka umyć i też do tego samego gara włożyć co nóżka i golonka. Na wierzch mięsa poukładać obrane jarzyny, dodać ziele angielski, liście laurowe i zalać wodą tyle tylko by przykryła nam mięso i jarzynki. Dorzucić kostki rosołowe i gotować do miękkości. Sprawdzać co jakiś czas by się nam jarzynki nie rozgotowały. Gotowe jarzyny wyciągnąć a resztę mięsa gotować dalej. Po jarzynkach przyjdzie pora na udka, też wyciągnąć jak już będą miękkie, by się nam za bardzo nie rozpadły. I dalej gotować golonkę z nóżką aż mięso będzie odchodziło od kości.
Gotowe mięso wyciągnąć z gara, obrać i porozrywać na mniejsze kawałki, tak samo postąpić z resztą mięsa. Jarzynki pokroić w kostkę.
Do innego garnka wrzucić rozdrobnione mięso i jarzynki. Powstały wywar przecedzić i dodać do niego żelatynę, dokładnie wymieszać aż się rozpuści żelatyna i zalać mięso z jarzynami na koniec dodać odcedzony groszek. 




Teraz doprawić do smaku przyprawami i wlewać za pomocą chochelki do kubeczków, foremek u mnie foremki keksówki. Wstawić do lodówki na parę godzin do całkowitego zastygnięcia. 




                               Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz