niedziela, 15 stycznia 2017
Bezy przekładane
masą kawowo-śmietankową
Składniki na bezy;
4 białka
1 szkl. cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Białka ubić z solą, do końcowego ubijania dodawać porcjami cukier i dalej ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Gotową masę białkową wkładać do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem. Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia i formować bezy, pozostawiać odstępy między bezami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 140 stop na 40-45 min. najlepiej z termoobiegiem. Gdyby się z wierzchu przypalały zmniejszyć temperaturę.
Gotowe bezy wyciągnąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Składniki na masę;
200 gr masła miękkiego
2 duże łyżki śmietany 18%
2 duże łyżki cukru pudru
1 łyżeczka kawy naturalnej
nie wielka ilość wody, tak żeby, tylko kawę zaparzyć
można dać troszkę alkoholu
Kawę wsypać do garnuszka, niewielką ilością wrzącej wody zalać, by się zaparzyła, odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło z cukrem pudrem utrzeć do białości, następnie dołożyć 1 łyżkę śmietany, miksować do całkowitego połączenia i teraz dopiero dołożyć drugą łyżkę śmietany i znów dokładnie wymieszać. Na koniec dolewamy kawę z fusami i dokładnie miksujemy, teraz można dolać alkohol i znów wymieszać. Gotową masą przekładać bezy.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam bez pycha, dzieki za przepis
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, pozdrawiam serdecznie
Usuń