piątek, 13 stycznia 2017

Oponki serowe






                                    Oponki serowe



Składniki;

500 gr. sera białego półtłustego 
4 i 1/2 szkl. mąki + maka do podsypywania
3 łyżki cukru zwykłego
1 mały cukier waniliowy
4 żółtka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 duża łyżka octu 10%
1 szkl. śmietany 18%

Dodatkowo;
olej do smażenia
1 mały kieliszek spirytusu ( dodać do zimnego oleju )
cukier puder do posypania

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać ser rozdrobiony widelcem, resztę składników i wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 
około 1-1,5 cm. Wykrawać szklanką kółka, następnie w środku wycinać kółeczka kieliszkiem.




Smażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem spirytusu na złoty kolor z obydwóch stron.




Usmażone oponki układać na ręcznik papierowy, by osączyć z tłuszczu.




Posypać cukrem pudrem i zajadać. 

                              Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz