piątek, 13 stycznia 2017
Oponki serowe
Oponki serowe
Składniki;
500 gr. sera białego półtłustego
4 i 1/2 szkl. mąki + maka do podsypywania
3 łyżki cukru zwykłego
1 mały cukier waniliowy
4 żółtka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 duża łyżka octu 10%
1 szkl. śmietany 18%
Dodatkowo;
olej do smażenia
1 mały kieliszek spirytusu ( dodać do zimnego oleju )
cukier puder do posypania
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać ser rozdrobiony widelcem, resztę składników i wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto rozwałkować na placek o grubości
około 1-1,5 cm. Wykrawać szklanką kółka, następnie w środku wycinać kółeczka kieliszkiem.
Smażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem spirytusu na złoty kolor z obydwóch stron.
Usmażone oponki układać na ręcznik papierowy, by osączyć z tłuszczu.
Posypać cukrem pudrem i zajadać.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz