wtorek, 24 stycznia 2017
Pączki
Pączki
Rozczyn;
10 dag. drożdży
1 łyżka mąki
1 łyżeczka cukru
1/2 szkl. mleka
Mleko podgrzać, wkruszyć drożdże, dodać mąkę, cukier, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto;
1 kg mąki
7 żółtek
1 jajko
1/2 kostki margaryny
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 i 1/2 szkl. mleka
szczypta soli
marmolada do nadziewania
olej do smażenia
Margarynę rozpuścić, mleko podgrzać, żółtka i jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka utarte z cukrem, szczypta soli, rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, ciepłe mleko i wyrośnięty rozczyn drożdżowy.
Wszystko dokładnie wymieszać na gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 min.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką i rozwałkować na grubość około 1 cm., wycinać szklanką kółka.
Na co drugie kółko nałożyć marmoladę i przykryć drugim kółkiem, zlepiamy po bokach, formujemy kulki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20 min.
Wrzucać na rozgrzany tłuszcz, a następnie zmniejszyć płomień na minimum, żeby nie spalić pączków.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Wykładać na papierowy ręcznik, posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz