wtorek, 24 stycznia 2017

Pączki






                                                         Pączki

Rozczyn;

10 dag. drożdży
1 łyżka mąki
1 łyżeczka cukru
1/2 szkl. mleka

Mleko podgrzać, wkruszyć drożdże, dodać mąkę, cukier, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.


Ciasto; 

1 kg mąki
7 żółtek
1 jajko
1/2 kostki margaryny
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 i 1/2 szkl. mleka
szczypta soli

marmolada do nadziewania
olej do smażenia 

Margarynę rozpuścić, mleko podgrzać, żółtka i jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka utarte z cukrem, szczypta soli, rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, ciepłe mleko i wyrośnięty rozczyn drożdżowy.  





Wszystko dokładnie wymieszać na gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 min. 



Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką i rozwałkować na grubość około 1 cm., wycinać szklanką kółka. 




Na co drugie kółko nałożyć marmoladę i przykryć drugim kółkiem, zlepiamy po bokach, formujemy kulki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20 min.




Wrzucać na rozgrzany tłuszcz, a następnie zmniejszyć płomień na minimum, żeby nie spalić pączków.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Wykładać na papierowy ręcznik, posypać cukrem pudrem lub polukrować.  
                          Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz