niedziela, 22 stycznia 2017
Karkówka w przyprawie do pieczeni
Karkówka w przyprawie
do pieczeni
Składniki;
około 1 kg karkówki
1 przyprawa do pieczeni Prymat
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
2-3 ziela angielskie
1 liść laurowy
1 łyżeczka śmietany
olej do smażenia
wrząca woda do zalania mięsa
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć przyprawą, tak większą połową przyprawy z torebki. Wstawić do lodówki na 1-2 godz.
Następnie pokroić mięso na kawałki o grubości 2-3 cm.
Na patelnię wlać nie wielką ilość oleju i wrzucić ząbki obranego czosnku. Czosnek krótko podsmażyć i wyciągnąć z tłuszczu. Teraz na olej czosnkowy układamy mięso i obsmażamy z obu stron.
Gdy mięso już mamy obsmażone z każdej strony, to zalewamy wrzącą wodą, tak aby przykryła większość mięsa, nie całość.
Wsypać resztki z torebki przyprawy do pieczeni, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Przykryć i dusić około 20 min..
Teraz zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze około 20- 30 min., żeby mięso było mięciutkie i większość wody odparowała.
Mięso wyciągnąć z powstałego sosu. W garnuszku rozrobić mąkę z niewielką ilością zimnej wody i podbić sos. Wyłączyć z ognia i dodać łyżeczkę śmietany.
I już mamy gotową karkówkę w przyprawie pieczeniowej. Podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami, kto jak woli.
Smacznego.
Wszelkie pytania, proszę pisać w komentarzach, postaram się jak najszybciej odpowiedzieć. Dziękuję.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz