niedziela, 22 stycznia 2017

Karkówka w przyprawie do pieczeni






                                 Karkówka w przyprawie 
              do pieczeni




Składniki;

około 1 kg karkówki
1 przyprawa do pieczeni Prymat
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
2-3 ziela angielskie
1 liść laurowy
1 łyżeczka śmietany
olej do smażenia
wrząca woda do zalania mięsa


Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć przyprawą, tak większą połową przyprawy z torebki. Wstawić do lodówki na 1-2 godz. 



Następnie pokroić mięso na kawałki o grubości 2-3 cm.



Na patelnię wlać nie wielką ilość oleju i wrzucić ząbki obranego czosnku. Czosnek krótko podsmażyć i wyciągnąć z tłuszczu. Teraz na olej czosnkowy układamy mięso i obsmażamy z obu stron.



Gdy mięso już mamy obsmażone z każdej strony, to zalewamy wrzącą wodą, tak aby przykryła większość mięsa, nie całość.



Wsypać resztki z torebki przyprawy do pieczeni, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Przykryć i dusić około 20 min..
Teraz zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze około 20- 30 min., żeby mięso było mięciutkie i większość wody odparowała.



Mięso wyciągnąć z powstałego sosu. W garnuszku rozrobić mąkę z niewielką ilością zimnej wody i podbić sos. Wyłączyć z ognia i dodać łyżeczkę śmietany.



I już mamy gotową karkówkę w przyprawie pieczeniowej. Podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami, kto jak woli. 

                             Smacznego.





Wszelkie pytania, proszę pisać w komentarzach, postaram się jak najszybciej odpowiedzieć. Dziękuję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz