środa, 4 stycznia 2017

Krokiety z pieczarkami




               
                                  Krokiety z pieczarkami


Ciasto;

1 szkl. mleka
1/2 szkl. wody gazowanej
2 jajka
1 szkl. mąki
szczypta soli

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę i upiec cieniutkie naleśniki.






Farsz;

0,5 kg pieczarek
2 cebule
pieprz 
sól
olej do smażenia 


Pieczarki umyć, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić drobno i wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu, lekko podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone pieczarki i dusić do miękkości około 15 min. Następnie odkryć i smażyć do całkowitego odparowania wody. Gotowe pieczarki doprawić solą i pieprzem. Można dodać ser żółty starty na tarce o dużych oczkach.



Na upieczone naleśniki, nakładać farsz i składać krokiety.




I tak robimy z pozostałymi naleśnikami.

Do obtaczania;

2 jajka
2 łyżki wody
bułka tarta
olej do smażenia


Gotowe już zwinięte naleśniki, obtoczyć w roztrzepanym jajku z wodą, a potem w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.




                                  Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz