środa, 4 stycznia 2017
Krokiety z pieczarkami
Krokiety z pieczarkami
Ciasto;
1 szkl. mleka
1/2 szkl. wody gazowanej
2 jajka
1 szkl. mąki
szczypta soli
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę i upiec cieniutkie naleśniki.
Farsz;
0,5 kg pieczarek
2 cebule
pieprz
sól
olej do smażenia
Pieczarki umyć, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić drobno i wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu, lekko podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone pieczarki i dusić do miękkości około 15 min. Następnie odkryć i smażyć do całkowitego odparowania wody. Gotowe pieczarki doprawić solą i pieprzem. Można dodać ser żółty starty na tarce o dużych oczkach.
Na upieczone naleśniki, nakładać farsz i składać krokiety.
I tak robimy z pozostałymi naleśnikami.
Do obtaczania;
2 jajka
2 łyżki wody
bułka tarta
olej do smażenia
Gotowe już zwinięte naleśniki, obtoczyć w roztrzepanym jajku z wodą, a potem w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz