poniedziałek, 2 stycznia 2017

Cebulaki



                 

                                                   Cebulaki


Ciasto;

1 1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 kostki masła
1 płaska łyżeczka cukru
1 jajko
50 g drożdży
1/2 szkl. mleka
szczypta soli

1.
         Drożdże pokruszyć, dodać do mleka z cukrem. 
2.
   Mąkę przesiać, połączyć z masłem, solą, jajkiem i rozpuszczonymi drożdżami.
3.
   Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
4.
   Z ciasta rozwałkować i wycinać krążki, najlepiej szklanką. Na środek każdego krążka ułożyć, wystudzoną cebulę.





Farsz;

4 cebule
zioła prowansalskie
pieprz
sól
olej


   Cebulę obrać, pokroić, nie za drobno, żeby nie przypalała się w piekarniku. Zeszklić na nie wielkiej ilości oleju, ma być miękka, ale nie zarumieniona. Doprawić do smaku. 
Po upieczeniu, podawać z keczupem.

3 komentarze:

  1. Zapomniałam napisać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 15- 20 min.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacze, dzieciki niemogły się najeść, pycha polecam. Ulka super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję wiem że pyszne, bo u mnie często królują na stole popijane barszczykiem, pycha. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń