poniedziałek, 2 stycznia 2017
Cebulaki
Cebulaki
Ciasto;
1 1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 kostki masła
1 płaska łyżeczka cukru
1 jajko
50 g drożdży
1/2 szkl. mleka
szczypta soli
1.
Drożdże pokruszyć, dodać do mleka z cukrem.
2.
Mąkę przesiać, połączyć z masłem, solą, jajkiem i rozpuszczonymi drożdżami.
3.
Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
4.
Z ciasta rozwałkować i wycinać krążki, najlepiej szklanką. Na środek każdego krążka ułożyć, wystudzoną cebulę.
Farsz;
4 cebule
zioła prowansalskie
pieprz
sól
olej
Cebulę obrać, pokroić, nie za drobno, żeby nie przypalała się w piekarniku. Zeszklić na nie wielkiej ilości oleju, ma być miękka, ale nie zarumieniona. Doprawić do smaku.
Po upieczeniu, podawać z keczupem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zapomniałam napisać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 15- 20 min.
OdpowiedzUsuńBardzo smacze, dzieciki niemogły się najeść, pycha polecam. Ulka super
OdpowiedzUsuńDziękuję wiem że pyszne, bo u mnie często królują na stole popijane barszczykiem, pycha. Pozdrawiam serdecznie
Usuń