Miodownik
Ciasto;
200 g masła
4 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
2 całe jajka
2 żółtka
2 łyżeczki sody
1 op. cukru waniliowego
3 łyżki miodu
3 łyżki mleka
szczypta soli
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól, cukier, cukier waniliowy, sodę i zimne masło. Wszystko razem posiekać, najpierw nożem, a później rękami zrobić kruszonkę.
Zrobić kopczyk, a w środku dołeczek.
Jajka, żółtka, miód i mleko wymieszać razem i wlać do zrobionego dołeczka.
Zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto, zawinąć we folię i włożyć do lodówki na 30 min.
Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki i podzielić na 4-5 części.
Ja zrobiłam z pięciu części.
Każdą część z osobna rozwałkować na cieniutki placek i wyłożyć na natłuszczoną blaszkę do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do
180 stop. przez 8 min.
Upieczone placuszki odstawiamy,
żeby wystygły.
Krem;
4 szkl. mleka
1 szkl. kaszy manny
6 czubatych łyżek cukru
dodatkowo
300 g masła
1 słoiczek powideł śliwkowych
lub dżem z czarnej porzeczki
3 szklanki mleka zagotować w raz z cukrem, osobno wymieszać, 1 szkl. mleka+ kasza manna
Gdy mleko będzie się już gotowało,
to taką średnią chochelkę wrzącego
mleka wlać do mieszanki (mleko+ kaszka) zamieszać i wylać wszystko na
gotujące się mleko. Chwilkę pogotować, ciągle mieszając, by się nie przypaliło.
Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć do białości i porcjami dodawać zimną masę z kaszki manny,
ubić na puch.
Teraz bierzemy pierwszy blat placka,
smarujemy cieniutko powidłem lub dżemem i na to rozsmarować pierwszą
część masy. Przykryć drugim plackiem i lekko docisnąć, tak samo postępować
z każdym następnym plackiem.
Polewa;
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki śmietany 18%
Margarynę z cukrem roztopić nie gotować, dodać kakao, zdjąć z ognia,
dodać śmietanę i wszystko dokładnie wymieszać, lekko przestudzić i wylać
na ciasto.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz